Apenpark wil robobonobo

André Kesseler

03-04-2012 16:00:02

Het Bonobo Hope Great Ape Trust Sanctuary in de Amerikaanse staat Iowa wil een robotische Bonobo-aap ontwikkelen die door de bezoekers kan worden bestuurd.

De echte bonobo’s in het park herkennen nu al vierhonderd pictogrammen. Door die op een scherm aan te wijzen, kunnen ze hun verzorgers bijvoorbeeld om een banaan of om een aai over hun bol vragen.

Pictogrammen voor bonobo's

Een deel van de pictogrammen waarmee de bonobo's communiceren.

Maar het park wil graag dat de apen meer invloed krijgen op hun leven en hun omgeving. En dus is er een project gestart met als doel om de dieren een soort app te geven waarmee ze bijvoorbeeld een filmpje kunnen afspelen, een deur naar een ander deel van hun verblijf kunnen openen of wat eten uit een soort automaat kunnen trekken.

De robobonobo maakt deel uit van dat project. De bezoekers van het park kunnen het apparaat aansturen en, met behulp van dezelfde symbolen die de apen gebruiken, met ze spelen en zelfs chatten. Wie wil nou niet de diepste zieleroerselen van de bonobo leren kennen?

Robotbonobo

De robobonobo.

Er is naar schatting 20.000 dollar (zo’n 14.000 euro) nodig om de robo-aap te bouwen. Het park is inmiddels begonnen met geld in te zamelen.

Bron: Wired

Beeld: Great Ape TrustPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws