App scant je pupil om hersenschudding te detecteren

Laurien Onderwater

07-09-2017 15:59:08

hersenschudding

Een nieuwe smartphone-app moet, door je pupillen te scannen, in staat zijn om te bepalen of je een milde hersenschudding hebt of niet.

Ernstige hersenschuddingen, waarbij een persoon zichtbaar een flinke klap op zijn hoofd heeft gehad of zelfs buiten bewustzijn is, zijn vanzelfsprekend erg zorgwekkend. Maar de mildere varianten kunnen soms onopgemerkt blijven en dat is ook gevaarlijk, want uiteindelijk kunnen ze heftige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Daar spelen onderzoekers van de universiteit van Washington slim op in. Zij ontwikkelden een smartphone-app – PupilScreen genaamd – die je pupillen scant om vervolgens tot een oordeel te komen: wel of geen hersenschudding.

PupilScreen

PupilScreen maakt gebruik van de pupilreflex op licht, waarbij vernauwing van de pupil optreedt als reactie op licht. De reflex wordt nu al gebruikt om na te gaan of mensen (ernstig) hersenletsel hebben, want bij hen is deze verslechterd of treedt helemaal niet op. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat mensen met een lichte hersenschudding ook een verslechterde pupilreflex hebben.

PupilScreen maakt gebruik van de smartphonecamera en deep learning tools om (kleine) veranderingen in de pupilreflex – die niet te zien zijn met het blote oog – op te pikken. De flitser van de camera stimuleert het oog en de camera neemt dan een video van drie secondes op. Deep learning-algoritmes bepalen vervolgens welke pixels tot de pupil behoren in elk beeld en kunnen op die manier bepalen of de pupil van grootte verandert als reactie op de lichtflitsen.

Zelf gebruiken

De app is al getest bij 48 mensen, waarvan sommige wel aan hersenschuddingen leden en andere niet. Artsen wisten met PupilScreen bijna net zo nauwkeurig als met een pupillometer – een duur medisch apparaat – te bepalen of een patiënt wel of geen hoofdletsel had.

De onderzoekers gaan nog even verder met het testen van de app en hopen dat de applicatie in de toekomst ook voor commercieel gebruik is in te zetten. Want dan zouden zelfs sport coaches ter plekke bij atleten kunnen controleren of ze al dan niet een hersenschudding hebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: University of Washington, New Atlas

Beeld: University of Washington

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis