App zet tekening om in wandelroute

KIJK-redactie

11 May 2015 09:00

De nieuwe en gratis app Trace zet een tekening om in een looproute.

Creatieve wandelaars en fietsers gebruiken al een tijdje GPS-systemen om hun looproutes te veranderen in tekeningen. Zo zijn er al kangoeroes en robots getekend en een romanticus fietste vorig jaar zelfs de zin ‘Will you marry me, Emily?’. De nieuwe app genaamd Trace kan het omgekeerde: je maakt een tekening en de app zet die om in een route.

In de app kun je tekenen wat je wil: een hartje, een zeilboot, een zin om een aanzoek te doen, je kunt het zo gek niet bedenken. Vervolgens kun je op bepaalde punten in de route plaatjes, grapjes, spraakopnames of aanwijzingen verstoppen. Daarna kun je de route naar een vriend of geliefde sturen. Die kan kiezen hoe lang de wandeling moet duren.

Een algoritme in de app maakt een bijpassende looproute. De wandelaar kan de afbeelding ontcijferen door hem te lopen. Daarbij krijgt de hij aanwijzingen zoals ‘naar rechts’ en ‘naar links’, maar kan hij niet vooraf de volledige route bekijken.

De app is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Washington. Zij wilden weten hoe mensen deze manier van wandelen zouden ervaren. In tegenstelling tot andere wandelapps, die gericht zijn op competitie en efficiëntie, richt Trace zich op communicatie en reflectie. Dat bleek even wennen.

Sommigen vonden hele nieuwe routes in de omgeving en vonden de tijd om te praten met buurtbewoners en te spelen met kinderen terwijl ze op aanwijzingen wachtten. Anderen ergerden zich mateloos aan de app, die er niet op is gericht om een efficiënte route te lopen en wandelaars soms een paar keer dezelfde straat op en neer stuurt.

Wil je de app zelf beoordelen? Hij is gratis te downloaden via Google en iTunes.

Bronnen: University of Washington via EurekAlert!, Walking by Drawing

Beeld: University of Washington


Meer Nieuws