Apparaatje bestrijdt hoge bloeddruk

KIJK-redactie

09-05-2014 13:00:50

Duitse wetenschappers hebben een implanteerbaar apparaatje ontwikkeld dat je bloeddruk verlaagt. Het doet dit door de signalen van je bloedvaten naar je hersenen te beïnvloeden. 

De bloeddrukverlager is een soort band van 24 elektroden. Die wikkelt zich om de zogenoemde nervus vagus, een belangrijke zenuw die van je hersenen naar je borst- en buikholte loopt en organen zoals je hart en bloedvaten stimuleert. Daarnaast stuurt deze zenuw informatie van je organen naar je hersenen, bijvoorbeeld wanneer de bloeddruk omlaag gaat. Het apparaatje werkt doordat het deze signalen oppikt en kan beïnvloeden. Hierdoor passen de hersenen de bloeddruk uiteindelijk aan.

BloeddrukverlagerIn het onderzoek van de Universiteit van Freiburg werd het apparaatje in muizen getest. De onderzoekers experimenteerden met verschillende stimulaties en ontdekten dat de bloeddruk tot wel 60 procent kon worden verlaagd. Daarbij hadden de muizen geen last van bijeffecten.

Dit is hoopgevend voor patiënten met een te hoge bloeddruk waarbij medicijnen nauwelijks meer werken. Met deze methode kun je de nervus vagus stimuleren zonder hem open te snijden.

Bestuurbaar van buitenaf?

Misschien dat verdere ontwikkeling het apparaatje zelfs bestuurbaar maakt van buitenaf. Op die manier kun je je bloeddruk controleren bij bijvoorbeeld het sporten. Al zal het eerst verder moeten worden onderzocht om te kijken wat het bijvoorbeeld doet in combinatie met medicijnen.

Bronnen: Journal of Neural Engineering, Institute of Physics via EurekAlert!

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis