‘Apparaatje zuivert water in mum van tijd’

Naomi Vreeburg

24-08-2016 16:00:00

apparaatje zuivert water

In 20 minuten bacteriën in je drankje doden? Dit apparaatje zou volgens de onderzoekers uitkomst bieden.

Wat zien we op de foto hierboven? Is het een mini-tablet of een smartphone voor iemand met hele kleine vingers? Nee, je kijkt hier naar een nieuw apparaatje van de Stanford University dat water in een paar minuten kan ontdoen van schadelijke bacteriën. Hiervoor maakt het gebruik van zonne-energie.

Zichtbaar licht

Inderdaad, er zijn al een aantal apparaten die met behulp van ultraviolet licht water zuiveren. Maar slechts een klein deel van de zonnestraling bestaat uit UV-licht en daardoor duurt het volgens de onderzoekers vaak wat langer voor het water helemaal schoon is van bacteriën. Hun apparaatje zou echter ook gebruik maken van het zichtbare licht van de zon, waar ongeveer de helft van zonnestraling uit bestaat, waardoor dit proces sneller verloopt.

apparaatje zuivert water

De zwarte ‘mini-tablet’ is 1 bij 2 centimeter groot en is omhuld met molybdeendisulfide, een goedkoop en makkelijk te produceren materiaal. Wanneer het apparaatje in een glas water wordt geplaatst en er zonlicht op valt, werkt molybdeendisulfide als een zogenoemde fotokatalysator: het goedje brengt een chemische reactie in het water teweeg. De stoffen die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat bacteriën het loodje leggen.

Inslikken

Te mooi om waar te zijn? Een beetje wel… Hoewel het apparaat in 20 minuten de meeste bacteriën uit het water doodt, is het slechts getest op drie soorten bacteriën. De onderzoekers gaan ervan uit dat het ook andere bacteriën en virussen naar het hiernamaals weet te helpen, maar dit is nog niet bewezen. En helaas kan het apparaat het water niet zuiveren van chemische vervuiling, zoals lood.

En dan is er natuurlijk nog het gevaar dat je het apparaatje inslikt als je het per ongeluk in je glas laat zitten…

Bronnen: Nature Nanotechnology, Science Alert

Beeld: C. Liu et al., Nature NanotechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar