Asteroïde vernoemd naar Star Trek’s Leonard Nimoy

Naomi Vreeburg

08-06-2015 13:00:03

Voormalig acteur Leonard Nimoy, bekend van zijn rol als Spock in Star Trek, heeft een eigen asteroïde gekregen.

Mr. Spock zou bij dit nieuws ongetwijfeld zijn wenkbrauw hebben opgehaald om vervolgens ‘fascinating’ uit zijn mond te laten rollen. De dit jaar overleden acteur die de rol vertolkte, Leonard Nimoy, is vereeuwigd tussen de sterren. Er is namelijk een asteroïde met een doorsnee van 10 kilometer naar hem vernoemd: 4864 Nimoy.

De asteroïde werd op 2 september 1988, net voor het uitkomen van het tweede seizoen van Star Trek: The next generation, ontdekt door de Belgische astronoom Henri Debehogne. Het object werd vervolgens omgedoopt tot 1988 RA5. Maar zeg nu zelf: 4864 Nimoy klinkt toch veel beter?

Leonard-Nimoy-asteroid

De ruimtesteen bevindt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en legt elke 3,9 jaar een ronde om de zon af. (Het had stiekem wel leuker geweest als dit eens in de zeven jaar was – net als de paringscyclus van de Vulcans.)

Overigens bestaat er ook al een asteroïde van 21 kilometer in doorsnee met de naam 2309 Mr. Spock. Deze zou volgens de ontdekker James Gibson zijn vernoemd naar diens kat. Maar de astronoom heeft de naam van dit beestje vast niet uit zijn eigen hoge hoed getoverd.

Bron: InquisitrSlatePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws