AstroBionix bouwt ultiem lelijke alleskunner

André Kesseler

06 March 2011 13:00

Het Oostenrijkse bedrijf AstroBionix bouwt allerlei voertuigen voor gevaarlijke en moeilijk bereikbare gebieden. De meest recente is de Thor.

AstroBionixs noemt de Thor, die afgelopen week op de Geneva Motor Show werd gepresenteerd, een ultimate deployment vehicle (UDV). Dus als reddingswerkers of militairen ergens in de diepe shit hun werk moeten doen, dan is dit voertuig erg handig.

De vierwielaangedreven wagens hebben een stevig chassis dat is gemaakt van roestvrij staal dat ook in de vliegtuigindustrie wordt gebruikt. Verder is de carosserie van vierlaags kevlar en kan de wagen door 90 centimeter diep water rijden.

Uiteraard is Thor voorzien van een krachtige 7 liter V-8 motor: goed voor 600 pk (447,4 kilowatt) en een topsnelheid van zo’n 280 km/h. Bovendien zijn de voertuigen zo sterk dat ze via LAPES (Low Altitude Parachute Extraction System) door bijvoorbeeld een C-130 Hercules kunnen worden gedropt.

Volgens de bouwers is de UDV overal ter wereld inzetbaar: van de hete woestijn tot de nogal frisse poolstreken. Toch jammer dat ze Thor zo afgrijselijk lelijk hebben gemaakt.

Bronnen: Wired

Beeld: AstroBionix


Meer Nieuws