Auto van de toekomst rijdt (misschien) op lucht

André Kesseler

31-01-2012 13:00:24

Je hebt auto’s die op diesel lopen, op gas, benzine, elektriciteit en over een tijdje misschien zelfs massaal op waterstof. Maar als het aan Toby Peters ligt, rijden we straks op lucht.

Het Britse Dearman Engine Company (DEC) heeft een motor ontwikkeld die loopt op lucht… vloeibare lucht van minimaal 124 graden Celsius onder nul. Vlak voor de vloeibare lucht in de cilinder wordt geïnjecteerd, wordt er een mengsel van antivries en water ingespoten dat als ‘warmtewisselvloeistof’ dient en het proces efficiënter maakt.

Motor op vloeibare lucht

Wanneer de vloeibare lucht vervolgens wordt ingespoten, zorgt de relatief hoge omgevingstemperatuur ervoor dat hij razendsnel in gasvorm overgaat. De druk die daardoor ontstaat, perst, net als in een gewone motor, de zuiger naar beneden. Als de zuiger onderin de cilinder is beland, gaat de uitlaatklep open. De vloeistof wordt voor hergebruik opgevangen en de lucht kan via de uitlaat worden geloosd.

Volgens uitvinder Toby Peters is vloeibare lucht veiliger op te slaan dan diesel en zou je in plaats van lucht ook vloeibare stikstof kunnen gebruiken. Hij heeft inmiddels een prototype gebouwd dat een kleine auto tot een topsnelheid van 45 km/h kan brengen (zie het filmpje hieronder; rond de 2:00 minuten).

De komende twee jaar gaan Peters en zijn mensen proberen om de technologie te verbeteren en van het prototype een commercieel product te maken.

Bronnen: Discovery NewsDearman Engine Company

Beeld: DECPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws