Zelfrijdende auto’s raken in de war door kangoeroes

Laurien Onderwater

03 July 2017 13:00

kangoeroes

De autonome auto’s van dit Zweedse bedrijf bevatten een slim dierdetectiesysteem. Maar buideldieren herkennen blijft nog lastig.

De zelfrijdende auto’s van Volvo zijn slimme voertuigen. Ze identificeren herten en andere herkauwers. Wel zo veilig, want voor je het weet steekt er eentje over. Maar met hoog springende buideldieren herkennen, hebben de autonome auto’s nogal wat moeite. En dat is met name gevaarlijk voor de inwoners van Australië.

Dichtbij of ver weg?

Inderdaad, de zelfrijdende auto’s van Volvo kunnen geen kangoeroes herkennen. Het detectiesysteem van de voertuigen is uiteraard meerdere keren getest. Zo herkenden de auto’s elanden, wapiti’s, kariboes en andere hertensoorten. Maar een kangoeroe? Dat is andere koek.

Door hun voortdurende hoge sprongen raakt het detectiesysteem van de Volvo auto’s volledig in de war. Dit komt doordat het systeem de weg als referentiepunt neemt, en door het springen van een kangoeroe niet goed de afstand van het dier tot de auto kan inschatten. Wanneer de kangoeroe in de lucht is, lijkt hij verder van het voertuig vandaan dan wanneer hij weer met beide benen op de grond staat.

Botsing

Gelukkig is Volvo niet door een ongeluk tot deze ontdekking gekomen. Een speciaal team is de zelfrijdende auto – die in 2020 pas op de markt komt – in Australië aan het testen. Het systeem wordt nu aangepast, zodat het ook springende buideldieren kan herkennen. En dat is maar goed ook, want 90 procent van de auto-ongelukken in Australië wordt veroorzaakt door kangoeroes.

Bronnen: Engadget, The Guardian


Meer Nieuws