‘Baby’ T-rex te koop

Karlijn Klei

23-04-2019 12:59:55

t-rex

Voor een ruime 2,6 miljoen euro heb je ze in huis, de restanten van een piepjonge Tyrannosaurus rex. Paleontologen zien de eBay-veiling met lede ogen aan.

“Waarschijnlijk de enige BABY T-rex ter wereld!”, schreeuwt de advertentie op veilingsite eBay. “Het heeft een 4,5 METER lang lichaam en een 53 centimeter grote SCHEDEL met gekartelde tanden!” Een 2,95 miljoen Amerikaanse dollar (een ruime 2,6 miljoen euro) moet het fossiel van de jonge Tyrannosaurus kosten. Maar dan heb je ook wat, want het zou weleens de enige baby T-rex ter wereld kunnen zijn.

Lees ook:

Fossieljager

Zo’n 68 miljoen jaar oud is het bijzondere dinoskeletje waarschijnlijk. Het werd in 2013 door ‘professioneel fossieljager’ Alan Detrich gevonden op een privéterrein in de Amerikaanse staat Montana. Detrich leende de restanten van de piepjonge T-rex in 2017 uit aan het natuurhistorisch museum van de Kansas-universiteit.

Daar was de T-rex, die waarschijnlijk op vierjarige leeftijd om het leven kwam, tot vorige maand te zien. Toen besloot Detrich meer uit zijn vondst halen; meer geld. Hij zette het fossiel op veilingsite eBay in de hoop het voor bijna 3 miljoen dollar te verkopen.

Frustratie

De wetenschappelijke wereld is niet blij met de verkoop van de ‘baby’-dino. Analyse van het skelet zou namelijk waardevolle nieuwe inzichten kunnen geven in het vroegere leven van de Tyrannosaurus. Maar aangezien de meeste onderzoeksinstituten geen miljoenen kunnen ophoesten, is de kans groot dat het fossiel in de vitrinekast van een rijke verzamelaar komt te liggen. Of onderzoek er dan nog van komt, is nog maar de vraag.

Mocht je dus een paar miljoen over hebben, sla vooral je slag. Écht een held ben je, als je paleontologen dan eerst de kans geeft hun ding te doen.

Bronnen: The Guardian, eBay

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws