Bacterie bindt aan groente met zweepstaart

KIJK-redactie

16-04-2014 09:00:36

De bacterie E.coli kan zich binden aan verse groente, zo laat nieuw onderzoek zien. Vervolgens kan de bacterie de groente koloniseren en uiteindelijk op ons bord belanden, met voedselvergiftiging tot gevolg.

Biologen van het Schotse James Hutton-instituut ontdekten dat een ziekteverwekkende E.colistam, O1757:H7 genaamd, met een zweepstaartje of flagellum de celwanden van planten kan doordringen. De bacterie verankert zich vervolgens aan de cel en koloniseert daarna het hele oppervlak van de plant. Hoewel deze bacteriën zijn te verwijderen door de plant te wassen, slaagt een deel van de bacteriën er zelfs in om de plant binnen te dringen – en daar helpt wassen niet tegen.

De onderzoekers hebben dit ontdekt door flagella in contact te brengen met lipidemoleculen die in de celwand van planten worden gevonden. Vervolgens zagen ze dat de twee een interactie met elkaar aangingen. Ook ontdekten ze dat bacteriën zonder zweepstaartjes zich niet konden binden aan plantencellen.

Besmette groente

Bepaalde stammen van de bacterie E. coli, waaronder de stam O1757:H7, veroorzaken voedselvergiftiging. Meestal zijn de bacteriën te vinden in vlees. Maar 20 tot 30 procent van de uitbraken wordt veroorzaakt door besmette groente. Besmette groente zorgde in 2011 voor 53 doden in Europa. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek helpt om beter te begrijpen hoe bacteriën planten koloniseren, om zo het risico op voedselvergiftiging te verkleinen.

Bronnen: Society for General Microbiology via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis