Hoe bak je friet in de ruimte?

KIJK-redactie

02-01-2014 16:00:18

koud plasma

Het is algemeen bekend dat astronauten in de ruimte op den duur verlangen naar aards voedsel. Maar frietjes bakken in de ruimte is nog niet zo makkelijk.

In de ruimte ben je beperkt tot snelle kant-en-klaarmaaltijden, onder meer doordat koken gevaarlijk is bij gewichtloosheid. Vuur neemt dan namelijk een andere vorm aan. Met deze gedachte ondersteunde de European Space Agency (ESA) een onderzoek van de Aristoteles-universiteit van Thessaloniki in Griekenland, waarbij wordt geëxperimenteerd met frituren in de ruimte.

Doorweekte frietjes

Probleem daarbij is dat gewichtloosheid lastig is te simuleren. Daarom besloten de betrokken chemici om eerst te experimenteren met koken bij een verhoogde vorm van zwaartekracht, te vergelijken met de situatie op de planeet Jupiter. Daardoor kwam het team uit bij een centrifuge, omdat het apparaat zijn inhoud onderwerpt aan een middelpuntvliedende kracht. Die kracht kan sterker worden dan de natuurlijke zwaartekracht, waardoor de gewenste verhoogde vorm van zwaartekracht kan worden gesimuleerd.

De onderzoekers stopten dus aardappelreepjes en olie in een friteuse die ze door de centrifuge lieten rondslingeren, met als resultaat: frietjes! Helaas werden dat bij g-krachten boven 3 g doorweekte frietjes. Dit komt doordat kokende olie, bij g-krachten tot 3 g, luchtbellen bevat die zich dusdanig vermenigvuldigen en opstijgen dat de friet lekker krokant wordt. Bij een hogere vorm van zwaartekracht worden de bubbels echter zo klein dat ze aan de aardappel blijven plakken, wat doorweekte frietjes oplevert.

Fatsoenlijke puntzak

Het perfecte recept voor frietjes in de ruimte is dus nog niet gevonden, maar een beginnetje is er. De onderzoekers hopen dat ze binnenkort een manier zullen vinden om gewichtsloosheid te simuleren. Vanuit die situatie kunnen ze dan verder werken aan een fatsoenlijke puntzak friet in de ruimte.

Bron: DVICE

Beeld: Rainer ZenzPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis