Batterijenrevolutie dankzij koolstofbuisjes?

KIJK-redactie

30 August 2011 09:00

Wetenschappers hebben accu’s ontwikkeld die zo sterk en licht zijn dat de toepassingen eindeloos lijken. Het voornaamste ingrediënt: koolstof nanobuisjes.

Wetenschappers van de Rice University ontwikkelden een batterij die dankzij koolstof nanobuisjes (carbon nanotubes) honderden keren meer energie kan opslaan dan de huidige batterijen. De buisjes maken de batterij bovendien erg licht en sterk. Ten slotte zijn ze niet gebonden aan een bepaalde vorm of grootte om effectief te zijn. Simpelweg geldt alleen: hoe groter, des te meer energie erin kan worden opgeslagen.

Het batterijtype waar het om gaat is een EDLC: een electric double-layer capacitor. Dit type bestaat uit twee lagen: een plus- en een minpool. Daartussen zit een medium dat de energie opslaat. Gewoonlijk is dat een soort vloeistof of gelachtig materiaal, maar de elektrotechnici zijn erin geslaagd om daar koolstofbuisjes voor te gebruiken. Een bundel van deze holle buisjes, met wanden van slechts één atoom dik, geeft het medium in totaal een enorme oppervlakte. En juist dat is belangrijk voor de energieopslag van een EDLC.

Al met al betekent dit volgens de wetenschappers een revolutie in de toepassing van accu’s. EDLC’s kunnen worden geïntegreerd in allerlei voorwerpen zoals beeldschermen en bio-implantaten. Technicus Cary Pint voorziet ook grootse toepassingen: een elektrische auto waarvan de carrosserie in zijn geheel de batterij is. Of juist heel klein: een microbot met een eigen microbatterij die in een patiënt kan worden geïnjecteerd.

Bronnen: FuturityCarbon Magazine

Beeld: nanobuisjes door een elektronenmicroscoop; CC BY-SA


Meer Nieuws