Bedenk een tank

André Kesseler

04-10-2012 16:00:02

DARPA vraagt het grote publiek om hulp bij het ontwerpen van een nieuw amfibisch pantservoertuig voor de Amerikaanse mariniers.

Het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger staat bekend om haar soms onconventionele aanpak. Vaak met succes (eerste versies van wat nu het internet is, stealth) en soms wat minder (Project Agile, dat in de jungles van Vietnam vijandelijke soldaten zou moeten opsporen en bestrijden). Nu heeft het instituut besloten om het grote publiek om hulp te vragen bij het ontwerpen van een nieuwe generatie gepantserde voertuigen. Het project heet FANG, Fast Adaptable Next-Generation Vehicle.

 

Het nieuwe amfibische vervoermiddel voor de Amerikaanse mariniers wordt in drie wedstrijdonderdelen ontwikkeld: de aandrijving, het chassis en het complete voertuig. De twee laatste onderdelen borduren voort op het vorige. De winnaar die voor het eerste deel een succesvolle motor, ophanging en versnellingsbak ontwerpt, krijgt 1 miljoen dollar. De winnaar van alle drie wedstrijdonderdelen neemt 4 miljoen dollar mee naar huis. Een van de voorwaarden is wel dat je de Amerikaanse nationaliteit hebt.

Lockheed Martin is één van de bedrijven die aan Amphibious Combat Vehicle werkt.

Voor de ontwikkeling van het nieuwe voertuig heeft Darpa online gratis ontwerpsoftware beschikbaar gemaakt. Als alles meezit, kan de wedstrijd in januari van start gaan; het winnende ontwerp zou dan in 2015 moeten worden gebouwd. Op zich leuk, maar het laatste woord is aan de mariniers. Die werken namelijk al een tijdje aan het Amphibious Combat Vehicle (foto hierboven) en die ontwikkeling gaat gewoon door. Als ze besluiten dat het ‘DARPA-voertuig’ minder goed is dan het ACV, blijft het bij een leuk idee.

Bronnen: Defense AOL

Beeld: Lockheed Martin, Department of Defense, DARPAPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis