Begin gemaakt met opgraving lichaam ‘Mona Lisa’

kijkmagazine

14 May 2011 13:00

De vrouw die is afgebeeld op Leonardo da Vinci’s Mona Lisa zou zijn begraven onder een Florentijns klooster. Een team van wetenschappers is begonnen met de opgraving van haar lichaam.

Wie stond er model voor Mona Lisa? Een dame genaamd Lisa Gherardini, zo wordt algemeen aangenomen. Maar eens in de zoveel tijd zijn er onderzoekers die iets anders beweren. Het schilderij zou bijvoorbeeld een zelfportret zijn, of Da Vinci’s ideale vrouw, of Da Vinci’s moeder, of een mannelijke leerling (waarmee Da Vinci dan weer een relatie mee zou hebben gehad)… Een ietwat luguber onderzoek moet nu meer duidelijkheid bieden: wetenschappers zijn deze week begonnen met het zoeken naar en opgraven van wat het lichaam van Gherardini zou moeten zijn.

Het balletje ging rollen toen een amateurhistoricus beweerde een document te hebben gevonden waaruit bleek dat Gherardini was overleden op 15 juli 1542, en was begraven in het klooster van Sint Ursula in Florence. Kunsthistoricus Silvano Vinceti, die eerder claimde de letters ‘L’ en ‘S’ in de ogen van Mona Lisa te hebben ontwaard, is deze week, gebruikmakend van bodemradar, op zoek gegaan naar de overblijfselen van misschien wel het beroemdste model uit de geschiedenis.

Zijn er eenmaal botten opgegraven die van Gherardini zouden kunnen zijn, dan wordt DNA daaruit vergeleken met DNA uit botten van Gherardini’s kinderen, die begraven zijn in een Florentijnse basiliek. Ook zullen Vinceti en zijn team kijken of de overblijfselen eigenschappen hebben die overeenkomen met wat er bekend is over Gherardini’s leven. Tot slot hopen ze het gezicht van de vrouw te reconstrueren op basis van schedelfragmenten. Mocht dat lukken, dan wordt het uiteraard interessant om te zien in hoeverre het resultaat lijkt op het smoeltje dat Da Vinci begin zestiende eeuw aan het doek toevertrouwde.

Meer over Mona Lisa lees je in ‘De magie van Mona Lisa’, KIJK 6/2011. Onder meer laten deskundigen zich in dit artikel uiterst kritisch uit over de lettertjes die Vinceti in de ogen van het portret zou hebben gevonden.

Bronnen: ANP via Nu.nl, Guardian

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws