Bennu nog nooit van zo dichtbij gekiekt

Karlijn Klei

20-06-2019 12:59:03

Op slechts 690 meter afstand schoot NASA’s ruimtesonde OSIRIS-REx het meest gedetailleerde plaatje van planetoïde Bennu tot nu toe. Mooi!

Van zo dichtbij zagen we planetoïde Bennu nog nooit. NASA’s OSIRIS-REx-ruimtevaartuig kiekte het ruimterotsblok vorige week vanaf een afstand van slechts 690 meter. Het resultaat; een prachtige, haarscherpe foto waarop onderzoekers details van slechts 50 centimeter kunnen spotten.

Lees ook:

Close-up

De foto werd gemaakt door de 5 Megapixel NavCam 1-navigatiecamera aan boord van de ruimtesonde. Dat deed hij vlak na OSIRIS zich in een dichtere, stabiele baan rond Bennu bevond. Deze manoeuvre zorgde niet alleen voor een prachtig getailleerd kiekje, het paar verbrak er een record mee. Nog nooit omcirkelde een ruimtevaartuig in ons zonnestelsel een hemellichaam op zo’n kleine afstand.

En hier is die dan, de foto die de ruimtesonde 13 juni maakte:

Bennu; half verlicht, half gehuld in duister. Op de zuidelijk halfrond van de planetoïde is Bennu’s grootste rotsblok te zien. Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Het is natuurlijk niet de eerste foto die we van de planetoïde binnenkrijgen. Op 17 januari dit jaar schoot NavCam 1 ook al een aantal prachtige plaatjes van de ruimterots. Maar wel van een stukje verder; toen bevond OSIRIS-REx zich op zo’n 1,6 kilometer afstand van Bennu.

Ruimtekorrels

OSIRIS-REx, die 8 september 2016 gelanceerd werd, draait sinds december 2018 rond de planetoïde. Uiteindelijk moet de sonde een beetje van de ruimterots terugbrengen naar aarde. Met die ruimtekorrels hopen wetenschappers meer te leren over het ontstaan van onze aardbol.

Maar voorlopig moeten we het doen met mooie plaatjes als deze. Naar verwachting zal de ruimtesonde namelijk pas in 2020 op Bennu landen. Tot dan cirkelt OSIRIS-REx om de planetoïde heen, terwijl hij informatie verzamelt en plaatjes schiet.

Bronnen: asteroidmission.orgGizmodo

Beeld: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

KIJK 7/0219

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?