Beroemde rots uit GoT stort in

Naomi Vreeburg

10-03-2017 11:00:29

rots

Het is een populaire trekpleister op het eiland Gozo. Nu ja, was. De Azure Window stortte onlangs in.

De makers van Game of Thrones zoeken naar de meest indrukwekkende locaties om de – soms gruwelijke – scènes op te nemen. En dat lieten ze gelijk de eerste aflevering van de hitserie al blijken toen ze beelden schoten nabij Malta’s beroemde, natuurlijke brug: de Azure Window. Koester deze beelden maar, want in het echt kun je de rotspartij niet meer zien.

Hevige regen

Uit een studie van 2013 bleek al dat de boog flink had te kampen met erosie en dat hem geen lang leven meer was beschoren. De onderzoekers gingen er echter van uit dat de rotspartij er nog wel een decennium tegenaan kon, maar helaas. Door hevige regen en harde winden is Azure Window deze week toch echt ingestort.

De boog bezweek in de zee met een luide whoomph, zo beschrijft ooggetuige Roger Chessell aan Malta Times. Hierna spatte het water omhoog en tegen de tijd dat het water het zicht niet meer ontnam, was Azure Window al verdwenen.

1400 dollar

Filmliefhebbers weten dat de rots niet alleen in Game of Thrones langskwam, maar ook in onder andere Clash of the Titans (1981). Vanwege de bekendheid kwamen er dagelijks hordes toeristen langs om de rots te aanschouwen. Vorig jaar werden ze echter al geweerd van de brug vanwege instortingsgevaar. Wie de Azure Window betrad, kreeg een boete van ruim 1400 dollar.

Bronnen: Smithsonian, Gizmodo

Beeld: Felix König/Wikimedia CommonsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis