Besmette malariamug echte zweetvoetfetisjist

kijkmagazine

19-05-2013 13:00:33

Muggen die besmet zijn met malaria worden meer aangetrokken door een flinke zweetvoetengeur dan de niet-besmette exemplaren.

Dat malariamuggen niet vies zijn van de geur van zweetvoeten was al een tijdje bekend. Het zou zelfs de reden zijn dat mensen vaak in hun voeten of benen worden  gestoken. Het was echter niet duidelijk of die voorkeur verschilt tussen de muggen die besmet zijn met malaria (de parasiet Plasmodium falciparum) en de niet-besmette exemplaren.

Tot nu. Een groep onderzoekers heeft namelijk gekeken naar het verschil in aantrekkingskracht tussen de besmette en onbesmette malariamuggen, zo schrijven zij in het tijdschrift PLOS ONE. Een van de onderzoekers droeg twintig uur lang een paar nylon kousen, die vervolgens bij de muggen werden gehouden.

Wat bleek? De muggen die waren besmet met malaria, waren ongeveer drie keer meer aangetrokken door de voetengeur die van de kousen afkwam, dan de niet-besmette exemplaren. Daaruit concluderen de onderzoekers dat de malariaparasiet in staat is het gedrag van de muggen te veranderen, iets wat nooit eerder was aangetoond voor malariamuggen.

De ontdekking zou ook praktische implicaties kunnen hebben: door uit te vinden welke moleculen precies zo aantrekkelijk zijn voor de besmette muggen, zou je een hele specifieke malariamuggenval kunnen maken die alleen de besmette beestjes vangt.

Meer weten over malaria? In KIJK 6/2013 (nu in de winkel, hier online te bestellen) staat een artikel over de ziekte.

Bronnen: PLOS ONEScienceNOWPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws