Bestuur je drone met je lichaam

Laurien Onderwater

17-07-2018 16:15:19

drone bovenlichaam

Mensen met twee linkerhanden opgelet: vanaf nu kun je een dure drone ook ‘gewoon’ met je bovenlijf besturen.

Bijna twee jaar geleden kocht mijn vriend een drone. Kosten: ruim anderhalf duizend euro. Laatst vroeg hij me waarom ik eigenlijk nog niet met dat ding heb willen vliegen. Het antwoord is simpel: ik heb twee linkerhanden. En dan is zo’n duur, onbemand vliegtuigje besturen met een bedieningspaneel wellicht niet zo’n goed idee.

Maar als het aan onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland) ligt, hoeft dat in de toekomst ook helemaal niet. Dan bestuur je je drone gewoon met je bovenlichaam.

Gepiel

Volgens de onderzoekers vereist het besturen van een onbemand vliegtuigje met je romp minder aandacht dan wanneer je gebruikmaakt van een bedieningspaneel. In het laatste geval sta je namelijk te pielen met allerlei knopjes en hendeltjes en ligt de focus niet volledig op de drone.

Bovendien geeft het gebruik van je romp je echt het gevoel dat je vliegt, vindt Jenifer Miehlbradt, een van de onderzoekers. “Aan de andere kant hebben controllers wel een eenvoudig ontwerp, maar om er objecten in de verte mee te besturen, kan een hele uitdaging zijn. Door de drone met het lichaam te besturen, kunnen gebruikers zich concentreren op belangrijker zaken, zoals bij search and rescue-missies.”

Torso-besturing

Om de benodigde technologie te ontwikkelen, wilden de wetenschappers eerst weten hoe mensen hun lichaam gebruiken om een vliegend voorwerp, in dit geval een drone, te besturen en te bepalen welke bewegingen het meest intuïtief en natuurlijk zijn.

Dankzij 19 markers die op het bovenlichaam van 17 proefpersonen waren geplaatst, konden de onderzoekers de lichaamsbewegingen en de spieractiviteit meten. Elke deelnemer volgde met een virtual reality-bril een virtuele drone door een gesimuleerd landschap.

Met behulp van dit experiment konden de Zwitserse onderzoekers vaststellen dat slechts vier markers op de romp genoeg waren om een drone met je lijf te kunnen besturen. Ook werden deze resultaten vergeleken met de resultaten van 39 controlepersonen die een drone bestuurden met een ordinair bedieningspaneel.

Wat bleek? Met je torso een onbemand vliegtuigje bedienen resulteerde in een hogere nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en er waren minder trainingssessies nodig om de drone goed te kunnen besturen.

Drone-piloot

De technologie staat nog wel in de kinderschoenen. Zo moeten ‘piloten’ nu nog zijn bevestigd aan externe bewegingsdetectoren om de drone goed te kunnen besturen. In de toekomst willen de onderzoekers het systeem volledig draagbaar maken.

Wat mij betreft kan die technologie niet snel genoeg beschikbaar zijn, want dan kan ook ik eindelijk een drone-piloot worden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Proceedings of the National Academy of Sciences, EPFL via EurekAlert!

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes