Betere kansen bij traumaheli dan bij ambulance?

KIJK-redactie

24 June 2013 09:00

Helikopter MMT

Een traumahelikopter aan horen komen als je bloedend op straat ligt, is meestal geen goed teken. Maar uit onderzoek blijkt dat je in Duitsland een hogere overlevingskans hebt als de meldkamer een heli in plaats van een ambulance stuurt. Betekent dit dat we vaker de traumahelikopter moeten gebruiken?

Een helikopter lijkt sneller dan een ziekenauto, dus op het eerste gezicht is het niet zo verrassend dat je een betere kans op overleven hebt als de broeders vliegen in plaats van rijden. Maar er spelen nog veel meer factoren een rol bij de overlevingskans. Zo’n heli wordt bijvoorbeeld alleen opgeroepen als het echt ernstig is, en verliest tijd bij het starten en landen. In een Duits onderzoek werden zoveel mogelijk factoren bijgehouden om te kijken welke wint: de heli of de ziekenauto.

Om tot hun conclusie te komen, hebben onderzoekers van de Deutschen Gesellschaft für Unfallchirurgie drie jaar lang de gegevens van traumapatiënten opgetekend. Van meer dan 13.000 patiënten hielden ze onder andere bij hoe ze waren vervoerd, hoe ernstig het trauma was, hoe de mensen waren behandeld en welke complicaties optraden.

Geluk bij een ongeluk?

De gegevens van alle pechvogels werden op een rijtje gezet en de verwachte uitkomsten kwamen naar boven: de helikopterslachtoffers waren ernstiger gewond, kregen meer heftige behandelingen en hadden meer complicaties. Maar als voor al deze uitkomsten werd gecorrigeerd, hadden de helikopterpatiënten een betere kans op overleven dan als ze met een ambulance waren vervoerd.

Het resultaat van het Duitse onderzoek kunnen voorstanders van de helikopter als argument gebruiken in hun discussie met voorstanders van de ambulance. Het verschilt echter per situatie en land of de traumaheli echt een geluk bij een ongeluk is. Ambulances zijn namelijk veel goedkoper en minder afhankelijk van het weer. Kortom: het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Bronnen: Critical Care, Biomed Central via EurekAlert!

Beeld: AlfvanBeem/CC0 1.0










Meer Nieuws