Bevoorrading ISS in gevaar

André Kesseler

29-04-2015 10:00:19

Progress 59, een Russische bevoorradingscapsule op weg naar het internationale ruimtestation, tolt op dit moment ongecontroleerd door de ruimte.

De capsule van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos werd gisteren door een Sojoez-raket naar de ruimte gebracht. Daar ging het al vrij snel mis. De Progress had gegevens terug moeten sturen waaruit mission control kon opmaken dat de antennes succesvol waren uitgeklapt. Bovendien is ook niet duidelijk of het brandstofsysteem onder druk is gebracht en dat is nodig om de capsule verder naar het ISS te kunnen brengen.

Progress

Toen alle pogingen om de capsule onder controle te krijgen waren mislukt, besloten de Russen om hem de komende twee dagen in totaal 34 rondjes rond de aarde te laten vliegen. Als men hem dan onder controle zou krijgen, kon er donderdag een nieuwe poging worden gedaan om met het ISS te koppelen.

Maar inmiddels is Progress 59 al verschillende keren over het grondstation gevlogen en is het nog steeds niet gelukt om een verbinding met het losgeslagen vrachtschip te maken. Het gevolg is dat het bevoorradingsschip nu al uren ongecontroleerd om zijn as draait.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als dat ook in de komende uren blijft mislukken, zal de Progress, inclusief een kleine 2500 kilogram aan spullen, in de atmosfeer verbranden. Gelukkig is er genoeg water en voedsel aan boord, zodat de astronauten het wel tot juni kunnen uithouden. Dan staat namelijk de eerst volgende bevoorradingsmissie op het programma. Die wordt overigens uitgevoerd door het Amerikaanse SpaceX – en mislukking is dan niet echt een optie meer…

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we dit bericht updaten, maar je kunt het nieuws ook volgen via het ISS-blog van de NASA.

Update (29 april 16:22): Een anonieme medewerker van Roskosmos heeft laten weten dat ‘alleen een wonder Progress 59 nog kan redden’.

Update (1 mei 09:19): NASA heeft laten weten dat de bevoorradingscapsule niet meer is te redden. Hij zal binnen twee weken in de atmosfeer verbranden.

Update (7 mei 14:45): Binnen 24 uur zal Roskosmos neerstorten. Een metalen ring van 200 kilo kan de reis door de dampkring waarschijnlijk doorstaan en zal dus op aarde vallen. Waar is niet precies bekend, in ieder geval niet in Nederland of België.

Update (8 mei 15:00): Progress 59 is afgelopen nacht boven de Stille Oceaan vergaan.

Bronnen: Popular ScienceNASA

Beeld: NASA

P.S. Mocht je het leuk vinden om te zien wat er aan boord is van de Progress 59, bij deze:

cdr3ppuuiaa-_so_1Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis