Bezeten hand laat je gitaar spelen

Marysa van den Berg

29-06-2011 09:00:44

Moeite met gitaar spelen? Japanse wetenschappers hebben een apparaatje ontwikkeld dat je spieren automatisch stimuleert, waardoor een deuntje tokkelen een peulenschil wordt.

Het apparaatje met de toepasselijke naam PossessedHand laat je vingers uit zichzelf bewegen. Dat doet het door elektrisch schokjes te geven aan de spieren van de onderarm die je vingers normaal gesproken aansturen. Het klinkt misschien gek, maar dat het echt werkt, bewezen Emi Tamaki (Universiteit van Tokyo) en haar team door proefpersonen koto, een Japans traditioneel snaarinstrument, te laten spelen.

Twee beginnende spelers maakten zonder de elektrische stimulatie van het apparaat maar liefs dertien fouten tijdens het spelen van hun liedje. Met de hulp van PossessedHand waren dit er slechts vier. Maar het spelen met een ‘bezeten hand’ was niet bepaald prettig. “Het voelde alsof mijn lichaam was gehackt”, zei een van de spelers. Toch is Tamaki ervan overtuigd dat het nut van de techniek de angst op de lange duur overstijgt.

Naast het beter leren bespelen van muziekinstrumenten, kan de nieuwe techniek bijvoorbeeld ook rehabiliterende patiënten enorm vooruit helpen. Elektrische stimulatie van verlamde personen wordt nu al toegepast, maar daar zitten de elektroden onder de huid en zijn de bewegingen bovendien vaak erg ruw. PossessedHand is een stuk gebruiksvriendelijker met zijn buitenwaartse elektroden en de bewegingen zijn een stuk verfijnder.

Een snaarinstrument bespelen is met de nieuwe techniek dus mogelijk, maar de kotospelers moesten nog altijd zelf bepalen welke vinger te verplaatsen en wanneer. Daarnaast bleef het repertoire bij een simpel deuntje. Musici hoeven voorlopig dus nog niet te vrezen voor hun baan.

Klik hier voor een demonstratie van de PossessedHand.

Bronnen: Rekimoto Lab, New Scientist

Beeld: Interfaculty Initiative in Information Studies/University of TokyoPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws