Bezoek de koraalriffen (nu het nog kan)

André Kesseler

29-10-2013 16:00:06

Dat koraalriffen worden bedreigd en misschien gaan verdwijnen is geen nieuws. Gelukkig is er een site met prachtige onderwateropnamen.

Geschat wordt dat 60 procent van ’s werelds koraalriffen worden bedreigd door stijgende temperatuur van het zeewater, verhoogde zuurtegraad, of door allerlei indringers. Op die manier zou 80 procent van de koralen in het Caribisch gebied zijn al verdwenen. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

00601507_Belize

Onderzoekers van de Catlin Seaview Survey hebben namelijk spectaculaire 360-graden opnamen gemaakt van de belangrijkste koraalriffen ter wereld. De foto’s, reefscapes genoemd, worden gemaakt met een onderwatercamera. Die SVII maakt elke drie seconden een hoge-resolutie-opname die vervolgens met een computerprogramma ‘plat’ worden gemaakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zo heeft het Catlin-team koraalriffen in beeld gebracht bij het Caribisch gebied, voor de kust van Australië , in de buurt van de Galapagoseilanden, en rond Hawaii. En die interactieve beelden zijn te zien op de voor iedereen toegankelijke website de Catlin Global Reef Record.

Bronnen: Wired / Catlin Seaview Survey

Beeld: Catlin Seaview SurveyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar