Big Brother als brandpreventie

KIJK-redactie

05 March 2010 10:00

Australië kampt regelmatig met enorme bosbranden, en door de klimaatverandering zal dat naar verwachting alleen maar erger worden. Maar gelukkig voor de aussies is er hoop.

Brandveiligheidsingenieur Yaping He van de Universiteit van West-Sydney heeft een automatisch waarschuwingssysteem uitgevonden dat bosbranden al in een erg vroeg stadium kan opsporen. Door een gewone beveiligingscamera uit te rusten met nieuwe software moet het binnenkort mogelijk zijn om de brandweer de deur uit te sturen voordat er tientallen hectaren bos in brand staan.

De nieuwe software analyseert de beelden die binnenkomen en zoekt naar pixels met de karakteristieke kleur en flikkering van vuur. Wanneer het aantal ‘verdachte’ pixels stijgt, is er waarschijnlijk sprake van een bosbrand. “Als het niet flikkert, dan is het geen vlam”, aldus de uitvinder tegenover New Scientist.

Toch worden er ook vraagtekens gesteld bij het nieuwe systeem. Wanneer er bijvoorbeeld erg veel rookontwikkeling is, zal de camera de vlammen niet altijd kunnen waarnemen en zal het alarm dus niet afgaan. Waar rook is, is doorgaans ook vuur. Maar dat is helaas voor Yaping He niet altijd goed te zien.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Michele Cooper


Meer Nieuws