Bijen mummificeren vijand

KIJK-redactie

24 December 2009 16:00

Als kevers verstandig zijn, denken ze voortaan wel twee keer na voor ze een bijenkorf aanvallen van de soort Trigona carbonaria. Deze angelloze bijen mummificeren indringers namelijk in no time.

Entomoloog Mark Greco, verbonden aan the University of Western Sydney in Australië, heeft met zijn team de reactie van bijen op kevers onderzocht. Met behulp van een CT-scan, waarmee de onderzoekers in een bijenkorf konden kijken (zie foto), sloegen ze het uitvechten van een ruzie tussen kevers en angelloze bijen gade.

Uit de beelden bleek dat een aanvallende kever geen schijn van kans maakt. Zodra hij de bijenkorf betreedt (om de bijenlarven op te eten en eitjes in de honingraten te leggen), wordt hij meteen aangevallen door de werkbijen. Deze bijten de kever in zijn poten waarna hij snel in zijn schulp kruipt.

Op dat moment mummificeren de bijen de kever: hij wordt in hars, wax en modder gewikkeld totdat hij zich niet meer kan verroeren. Niet lang daarna sterft hij. Volgens Greco is deze manier van mummificeren zo effectief dat een ‘keverinvasie’ geen kans van slagen heeft.

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws