Mercuriusovergang morgen te zien

Karlijn Klei

10 November 2019 11:00

mercuriusovergang

Morgenmiddag is te zien hoe Mercurius tussen de aarde en de zon beweegt. Zorg dat je klaarstaat, want dat gebeurt slechts dertien à veertien keer per eeuw.

Update: De weersverwachting is helaas te slecht om Mercurius voor de zon langs te zien trekken. De evenementen van meerdere sterrenwachten om hun deuren te openen, zijn dan ook afgelast.

Richt je (speciaal ontwikkelde!) telescoop morgen vanaf 13.36 uur op de zon, want er staat iets leuks te gebeuren. In de namiddag van maandag 11 november zal buurplaneet Mercurius tussen de aarde en de zon bewegen. En dat is best bijzonder. De vorige keer dat we zo’n Mercuriusovergang konden aanschouwen was ruim drie jaar geleden, op 9 mei 2016. En op de volgende moeten we nog 13 jaar wachten, tot 13 november 2032.

Lees ook:

Stipje

Om 13.36 uur is het zover, dan zal Mercurius morgen voor onze zon bewegen. Een kleine 2 minuten later zal het stipje – want naast de ster is de buurplaneet met een diameter van 4879 kilometer niet veel meer dan dat – helemaal zichtbaar zijn. Rond 16.20 uur zit de helft van Mercurius’ planeetovergang erop.

Het bijzondere fenomeen eindigt om 19.04 uur als de planeet weer uit beeld (lees: van voor de zon) verdwijnt. Helaas gaan we dat moment in Nederland niet zien. Met de zonsondergang om 16.53 uur zal het paar dan namelijk al samen achter de westelijke horizon gezakt zijn.

Mercuriusovergang

Het kost Mercurius 88 dagen om een rondje om de zon te draaien. En hoewel de planeet hierdoor elke 116 dagen tussen ons en de zon door beweegt, kunnen we hem niet altijd zien. Omdat de omloopbanen van de planeten onderling een beetje gekanteld zijn, kruist Mercurius kruist namelijk niet altijd de denkbeeldige lijn die de aarde met de zon verbindt. Anders gezegd: meestal lijkt de kleine buur vanaf de aarde onder- of bovenlangs de zon te bewegen – en dan zien we hem niet.

Mercurius past vanuit ons aardse perspectief tijdens de overgang zo’n 194 maal op de middellijn van de zon. Zonder telescoop zal je het fenomeen dan ook helaas niet kunnen zien. Voor je er zelf een telescoop bij pakt, even een reminder: zonder speciale filters naar de zon kijken, is een slecht idee. De ster mag dan zo’n 150 miljoen kilometer ver weg staan, de UV-straling van de warmtebol is niet mild!

Geen speciale telescoop in huis? Geen probleem. Sterrenwachten, verenigingen en universiteitsobservatoria stellen morgen speciale kijkers op om de het fenomeen veilig waar te nemen.

Bron: Astronomie.nl

Beeld: Sander van der Wal, Maaike van der Plas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws