Biodiversiteit flink afgenomen rond Tsjernobyl?

André Kesseler

04 August 2010 16:00

Deze week werden de conclusies bekendgemaakt van een vier jaar durend onderzoek naar de gevolgen van de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl.

Na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl (25 april 1986) werd er heel wat onderzoek verricht naar de gevolgen voor de natuur. De conclusies liepen vaak enorm uiteen. Volgens de één was de exclusion zone (het geëvacueerde gebied van 30 kilometer rond de centrale) een veilige haven geworden voor een breed scala aan planten en dieren. Andere onderzoekers concludeerden dat de flora en fauna wel degelijk geleden had onder de verhoogde radioactiviteit.

Timothy Mousseau van de Universiteit van South Carolina en Anders Moller van de Universiteit van Paris-Sud besloten samen te werken en de dieren in het gebied vier jaar lang te tellen. Daarbij bestudeerden ze allerlei verschillende soorten, zowel insecten en zoogdieren als vogels en reptielen. Ze vergeleken de aantallen dieren met die van vergelijkbare gebieden zonder verhoogde stralingsniveaus en vonden flinke verschillen.

Al eerder concludeerden de twee onderzoekers dat de biodiversiteit onder vogels en insecten beduidend kleiner was. Volgens Mousseau zijn er sterke signalen dat dat ook geldt voor de zoogdieren en de reptielen in het gebied. Vooral vogels lijken nog steeds gevolgen te ondervinden van de verhoogde straling. Tijdens het onderzoek ontdekten Mousseau en Moller bijvoorbeeld boerenzwaluwen met tumoren op hun poten, nek en rond hun ogen.

Ook in dit geval zijn er onderzoekers die de bevindingen tegenspreken. Eén ervan is Sergii Gashchak van het Oekraïense Chornobyl Center. Volgens hem is de natuur er door de afwezigheid van mensen juist enorm op vooruit gegaan.

Bron: BBC News

Beeld: André Kesseler










Meer Nieuws