Bionische voet ‘onbewust’ te bewegen

MtB

22-05-2015 16:00:00

Dragers van een bionische voet kunnen hem nu aansturen zonder dat er breinimplantaten nodig zijn.

Internet staat tegenwoordig vol met protheses die mensen met hun gedachten kunnen aansturen. Hiervoor zijn vaak breinimplantaten nodig die tijdens een lange operatie worden geplaatst. Voor de bionische voet van het bedrijf Ossur zijn slechts twee kleine sensors nodig die een chirurg in vijftien minuten in het onderbeen plaatst. Vervolgens kan de patiënt de voet bewegen zonder er bewust over na te denken.

Soepele overgang

De twee sensors zitten aan de voor- en achterkant van het been. Wanneer de drager van de prothese zijn voet wil gaan bewegen, gaat er een elektrische impuls van zijn brein naar zijn spieren. Vervolgens vangen de sensors deze impuls op en sturen hem draadloos door naar de prothese.

De sensors zijn niet aan een specifieke zenuw verbonden, wat erg bijzonder is. De prothese beweegt op basis van welke van de twee sensors een signaal opvangt van het spierweefsel. Hierdoor ontstaat er een soepele overgang van het aanspannen van de spier naar het bewegen van de prothese.

Voordelen

Een voordeel van de besturing met sensors is dat dragers van de prothese beter hun gewicht kunnen verdelen. Dragers gebruiken bij het traplopen of het opstaan van een stoel vaak hun goede been om kracht te zetten. Hierdoor krijgen ze vaak gewrichts- en rugklachten. Met deze nieuwe techniek kunnen ze weer met beide benen kracht zetten.

Maar het allergrootste voordeel is dat dragers weer de spieren leren gebruiken in hun ‘slechte been’. Doordat ze bijvoorbeeld hun kuitspier moeten aanspannen om de voet in beweging te krijgen, trainen ze deze spier. Hiermee gaan ze de afbraak van hun spieren tegen. Deze afbraak is doorgaans een groot probleem voor prothesedragers.

Gudmundur Olafsson is een van de twee mensen die een prothese met een sensorbesturing aan het testen is. Hij vertelt aan Popular Science dat het heel onwerkelijk is om dit type prothese te dragen. “De eerste keer, om eerlijk te zijn, begon ik te huilen. Ik kon mijn enkel voor het eerst in elf jaar weer bewegen”.

Bronnen: Popular Science

Beeld: OssurPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws