Bizar gezicht! Watervallen op Uluru

Naomi Vreeburg

28-12-2016 13:00:08

uluru

Door hevige regenval ziet de gortdroge rots Uluru er even heel anders uit.

Meestal lijkt de rotsformatie Uluru in Australië, ook wel bekend als Ayers Rock, op een droge steen. Maar afgelopen weekend was dit wel anders. De rots kreeg deze kerst te maken met 23 centimeter regen in 24 uur. Meer dan Uluru is gewend; het water sijpelde van de rots af. En dat zorgde voor mooie beelden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens het Bureau of Meteorology werd de hevige regenval veroorzaakt door een lagedrukgebied dat zich traag over het Noordelijk Territorium verplaatste. Dit bracht harde winden en hevige regenbuien met het risico op overstromingen met zich mee.

Nieuw leven

Toeristen – want Uluru is een heuse trekpleister – mochten voor hun eigen veiligheid dan ook niet in de buurt van de rotsformatie komen. In het nabijgelegen gehucht Kintore moest de politie ongeveer honderd mensen evacueren, nadat hun woningen onder water waren gelopen.

uluru

Zo ziet Uluru er meestal uit.

Wel brengt de regenval een positief puntje met zich mee. De woestijnachtige omgeving op en rond Uluru weet goed om te gaan met dit extra vocht. Als een spons zuigt het landschap het water op, wat ervoor zorgt dat de rots over een aantal weken of maanden in bloei staat. Want vegetatie weet wel raad met deze nattigheid.

Bronnen: The Guardian, ScienceAlert

Beeld: Ellie McEvoy and James HoldingPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes