Spectaculaire blikseminslag gefilmd met hogesnelheidscamera

Laurien Onderwater

2017-06-03 11:00:47

blikseminslag

Voor het eerst hebben wetenschappers blikseminslag in een gebouw op camera kunnen vastleggen in zeer hoge snelheid. Bekijk het filmpje!

Bliksem is een tikkeltje eng, maar ook prachtig om te aanschouwen. Al helemaal wanneer je de vertakkingen goed kunt zien. Maar dat lukt vaak niet, want de flitsen schieten met zo’n hoge snelheid door de lucht. Je hoeft maar een keer te knipperen en de bliksem is alweer weg. Deze wetenschappers uit Brazilië moeten dan ook een vreugdesprong hebben gemaakt toen zij met een hogesnelheidscamera een spectaculaire blikseminslag in een gebouw wisten vast te leggen.

7000 beelden per seconde

Het is bijzonder moeilijk om het precieze moment van inslag in een bliksemafleider vast te leggen. De onderzoekers moesten erg dicht bij het gebouw staan en de camera lang op een punt gericht laten staan. Zodoende konden ze het gebeuren filmen met veel frames per second.

Volgens de wetenschappers, die een artikel over hun bevindingen publiceerden in Geophysical Research Letters, is dit de eerste keer dat een blikseminslag in een gebouw is vastgelegd met een hogesnelheidscamera. Ze filmden het fenomeen met 7000 beelden per seconde. Dankzij deze hoge snelheid waren de onderzoekers in staat om details te zien die anders onmogelijk konden worden aangetoond.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Donderroedes

De camerabeelden hebben het onderzoeksteam een hoop extra inzichten gegeven. Zo berust het ontwerpen van bliksemafleiders altijd op een hoop giswerk. De meeste donderroedes zijn namelijk afgestemd op hoge gebouwen, maar dit gebouw was slechts 60 meter hoog. Daarom kunnen dankzij deze gedetailleerde beelden in de toekomst betere bliksemafleiders worden ontwikkeld – ook voor lagere gebouwen.

En daar kun je donder op zeggen.

Bronnen: Geophysical Research Letters, Gizmodo, Popular Mechanics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys