Boek: De deeltjesdierentuin

VB

15 November 2012 16:00

De deeltjesdierentuin - banner

In De deeltjesdierentuin leidt KIJK-redacteur Jean-Paul Keulen de lezer door de wereld van het allerkleinste.

2012 was duidelijk het jaar van de deeltjes. Ie-der-een had het ineens over het neutrino, om nog te zwijgen over het higgsdeeltje. Maar wat die dingen nou precies zijn en wat we ermee moeten? Die kennis is slechts voor enkelen écht voorbehouden, zo bleek. Maar nu is daar De deeltjesdierentuin, het debuut van onze eigen redacteur Jean-Paul Keulen. Aan KIJK de eer om zijn boek als een van de eersten aan een kritische blik te onderwerpen.

De deeltjesdierentuin - coverEn om maar meteen met de conclusie te beginnen: iedereen die wil begrijpen welke rol de twee eerder genoemde deeltjes spelen in wat Keulen zo treffend de ‘deeltjesdierentuin’ noemt, moet dit boek absoluut lezen. Dankzij The big bang theory-eske anekdotes over de ontdekkers van de verschillende deeltjes – quantumgrootheid Wolfgang Pauli blijkt bijvoorbeeld een behoorlijke eikel – weet Keulen zelfs de grootste natuurkundeleken bij de les te houden. Stap voor stap leidt hij de lezer door de wereld van het allerkleinste: van moleculen, atomen en de bestanddelen daarvan, tot quarks en uiteindelijk het befaamde higgs.

En hoe zat het nou met die antimateriebom uit Dan Browns boek Het Bernini mysterie (verfilmd als Angels and demons)? Complete onzin, of wetenschappelijk verantwoord? Koop dat boek, want Keulen legt het je haarfijn uit.

***** | 192 pagina’s | € 14,99










Meer Nieuws