Boek: De gammacanon

Marysa van den Berg

22 February 2011 16:00

Welke kennis moeten we in elk geval paraat hebben op het gebied van psychologie, sociale wetenschappen, politicologie en economie? Daar heeft een speciale commissie over nagedacht. Het resultaat: het boek Wat iedereen moet weten van de menswetenschappen, oftewel De gammacanon.

In 2008 verscheen De bètacanon. Wat iedereen moet weten van de natuurwetenschappen, en die heeft nu dus een broertje gekregen. Ook dit boek zou volgens de makers in elke boekenkast moeten staan. Want niet iedereen heeft verstand van de sociale wetenschappen en “daarom is een gammacanon hard nodig”.

Ietwat betuttelende woorden misschien, maar op zich heeft een boek als dit best bestaansrecht. De gammawetenschappen vormen namelijk een vaag gebied voor veel mensen. Zo zouden de onderzoeksbevindingen lang niet altijd duidelijk zijn, eigenlijk niet zo boeiend zijn, of bevestigen ze vooral dingen die we al lang weten. Toch heeft deze tak van de wetenschap flink bijgedragen aan de maatschappij zoals hij nu is. Denk maar aan onze verzorgingsstaat.

In De gammacanon worden dit onderwerp en vele andere bekende fenomenen uit onze samenleving onder de loep genomen en hun bijbehorende theorieën besproken door deskundigen. Die doen dat in nette hoofdstukjes van elk vier pagina’s, zodat alles zijn eigen afgebakende plek in het boek heeft. De onderwerpen zijn verder heel divers, van het effect van verborgen verleidingsreclame op onze psyche tot de multiculturele samenleving, en van kiezersgedrag tot het bruto binnenlands product.

Bij sommige hoofdstukken krijg je wel regelmatig het gevoel dat het eigenlijk allemaal vrij vanzelfsprekend is en dat er niet zo veel nieuwe dingen in staan, maar andere hoofdstukken voegen zeker iets toe aan je kennis. Het is hoe dan ook handig om de dingen die spelen binnen de sociale wetenschappen – en dus eigenlijk heel dicht bij huis zijn – op een rijtje te hebben in dit boek. Maar of iedereen van al deze onderwerpen verstand móét hebben, is weer een ander discussie.

gebonden paperback | 256 pagina’s | Meulenhoff | € 25,00 | ISBN 9 789029 087216


Meer Nieuws