Boek: De generatorgeneratie

André Kesseler

14 March 2011 13:00

Journalist Franka Hummels gaat in De generatorgeneratie op zoek naar de invloed van de Tsjernobylramp op het leven van de inwoners van Wit-Rusland. Dat levert een aantal boeiende inkijkjes op in het leven van gewone mensen die na de meltdown in bizarre situaties terechtkwamen, maar helaas zijn die too few and far between.

Al snel wordt namelijk duidelijk dat Hummels nogal losjes met het thema omgaat. Een goed voorbeeld is hoofdstuk twee, waarin ze hoort dat er in Minsk een danceclub met de naam Klub Reaktor is. “Duidelijk: daar moet ik heen. Als ik dat tegen Paulina (haar tolk – red.) zeg, reageert ze echter afwijzend. […] Ik probeer haar uit te leggen dat het me niet om de bands gaat, maar om het idee. Dat ik wil weten hoe het kan dat juist in Minsk een club die naam krijgt. Ik vraag haar daarom om de eigenaar te bellen en hem die vraag voor te leggen. Ze haalt haar schouders op en zegt: ‘Het is gewoon maar een naam hoor.’” Volgens Hummels begrijpt Paulina dit soort journalistiek niet. Dan volgen tientallen pagina’s over blogger Vola Kuzmich (een autoriteit op het gebied van danceclubs), de jongerenscene van Minsk en het interieur van Klub Reaktor. Het journalistieke instinct van Paulina blijkt groter dan dat van Hummels. Een dag na het bezoek aan de club laat de eigenaar telefonisch weten dat Klub Reaktor zomaar een naam is en dat die niets te maken heeft met Tsjernobyl.

Opmerkelijk is ook dat de auteur pas op de laatste pagina’s de grens met Oekraïne oversteekt om, in een bus vol toeristen, een dagje in Tsjernobyl en Pripjat te gaan kijken. In Pripjat woonden ten tijde van de ramp 50.000 inwoners die van de ene op de andere dag bijna al hun bezittingen moesten achterlaten. Ze werden naar de verste uithoeken van de Sovjet-Unie gebracht waar ze, omdat ze ‘uit Tsjernobyl’ kwamen, vaak in een sociaal isolement belandden. Dus als je als journalist iemand zou willen spreken over de gevolgen van de ramp…

En waarom is Hummels niet op zoek gegaan naar de mensen ervoor kozen om, ondanks het stralingsgevaar, toch weer in het verboden gebied te gaan wonen? Maar goed, misschien begrijpen wij, net als tolk Paulina, dit soort journalistiek niet.

paperback | 272 pagina’s | Contact | € 19,95 | ISBN 978 90 254 2468 8


Meer Nieuws