Boek: Egypte. Habibies, helden en huichelaars

kijkmagazine

17 May 2011 09:00

In Egypte geeft Alexander Weissink, van 2005 tot 2010 correspondent in het land, een intrigerend beeld van een natie in oproer.

Het land dat vooral bekend staat om de piramides en de duikscholen werd begin dit jaar in één klap actueel door de volksopstand. Een geluk bij een ongeluk voor Weissink, die al voor die tijd had besloten dat de toestand in Egypte een boek waard was. Het schrijven van dat boek werd onderbroken door een reis naar het land, om daar verslag te doen van de revolutie. Bij terugkomst konden de recente ontwikkelingen meteen worden meegenomen in Egypte.

Maar: eerst even een stapje terug. Voor iedereen die niet tot in de details bekend is met het land van de Nijl begint Weissink met een korte politieke introductie. En dat is wel zo fijn, want zo kun je latere ontwikkelingen veel beter plaatsen. Zo was de noodtoestand, uitgeroepen toen Anwar Sadat, de voorganger van president Hosni Mubarak, werd vermoord, een van de belangrijkste redenen dat het Mubarak-regime kon doen en laten wat het wilde.

Na deze inleiding reis je met Weissink mee door Egypte, en zo worden de problemen van het land pijnlijk duidelijk. Weissink bekijkt hoe ‘democratisch’ de verkiezingen zijn, praat met de allerarmsten die uren in de rij staan voor zogenoemd ‘genadebrood’, beschrijft de spanningen tussen de moslims en de christenen, en spreekt jongeren die, door gebrek aan connecties, geen enkel vooruitzicht hebben op een baan. Het is ongelooflijk, en je vraagt je af hoe het mogelijk is dat die situatie nog zo lang heeft kunnen voortduren.

Dan komt de volksopstand aan bod. In een indrukwekkend hoofdstuk volg je Weissink op de voet, terwijl hij in Cairo verslag probeert te doen van de revolutie. De sfeer van de stad, midden in de opstand, komt zo wel heel dichtbij. En daar blijft het niet bij. Het boek eindigt met een voorzichtige vooruitblik op de toekomst van Egypte, waarin de spanning tussen de religies en vooral heel veel onzekerheid centraal staan.

Dit alles maakt Egypte een interessant en verhelderend verhaal over de opmaat naar de volksopstand in het land, en de huidige toestand in het Midden-Oosten.

Paperback | 336 pagina’s | De Bezige Bij | € 18,90 | ISBN 978 90 234 6627 7


Meer Nieuws