Boek: Het nieuwe land

kijkmagazine

03 March 2013 13:00

Het nieuwe land - banner

Het nieuwe land vertelt hoe de Noordoost- en Flevopolders tot stand kwamen en vooral: hoe ze met mensen werden gevuld.

We zijn allemaal inmiddels zo gewend aan de huidige kaart van Nederland, dat we bijna zouden vergeten dat één provincie simpelweg nog niet bestond aan het begin van de twintigste eeuw: Flevoland. In Het nieuwe land bespreekt geschiedkundige en journalist Eva Vriend hoe de Noordoost- en Flevopolders tot stand kwamen en vooral: hoe ze met mensen werden gevuld.

Het nieuwe land - coverAls boer kon je namelijk niet zomaar verhuizen naar dit kersverse grondgebied. Eerst moest je aantonen dat je een moderne landbouwer was, over voldoende gemeenschapszin beschikte, een net huishouden erop nahield, enzovoort. En dan nog kon je jarenlang achter elkaar worden afgewezen, om nooit gecommuniceerde redenen.

Intrigerend, die selectieprocedure die van Flevoland een soort übermenschenprovincie lijkt te hebben moeten maken, maar hij neemt in Het nieuwe land wel een érg centrale rol in. Iets minder solliciterende agrariërs en iets meer andere achtergronden was voor de gemiddelde lezer waarschijnlijk net wat interessanter geweest. Desondanks: een goed boek om een beter beeld te krijgen van die platte lap land daar boven Utrecht.

*** | 304 pagina’s | € 18,95


Meer Nieuws