Boek met sensors creëert nieuwe leeservaring

KIJK-redactie

01-02-2014 13:00:56

Als je een boek leest, sta je al min of meer in de schoenen van de hoofdpersoon. Maar het project Sensory Fiction laat je letterlijk de gevoelens van de hoofdpersoon ervaren.

Het Sensory Fiction-boek is ontwikkelt door het MIT Media Lab. Het zit vol met sensors en is gekoppeld aan een harnas. Wanneer je een bladzijde omslaat, sturen de sensors signalen naar het harnas, dat hierop reageert en het gevoel van de hoofdpersoon op die bladzijde nabootst.

Is de hoofdpersoon verdrietig? Dan veranderen de honderd leds op de omslag van het boek van kleur om de gemoedstoestand na te bootsen. Bang? Airbags in het vest worden gevuld met lucht en geven je een bedrukt gevoel. Enthousiast? Trillingen in het vest beïnvloeden jouw hartslag en laten het sneller kloppen. Een verwarmingselement kan zelfs de temperatuur van je huid veranderen.

Het eerste verhaal waarvan zo’n boek is gemaakt, heet – heel toepasselijk – The girl who was plugged in, geschreven door James Tiptree Junior. Hierin krijgt de hoofdpersoon te maken met allerlei emoties en ervaringen; van liefde tot wanhoop en van kou tot warmte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Bron: DVICE

Beeld: Sensory FictionPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis