‘Deze bomen hebben mensen nodig’

Naomi Vreeburg

18 January 2017 13:00

bomen

Vier boomsoorten in Afrika staan volgens onderzoekers op het punt van verdwijnen door gebrek aan mensen.

De verstoring van mensen in een natuurgebied wordt vaak gezien als schadelijk. En niet altijd ten onrechte. Maar een aantal boomsoorten in het noordelijke deel van het Kongobekken (Afrika) lijdt juist onder de afwezigheid van mensen. De bomen zullen er uiteindelijk aan bezwijken, zo claimen Belgische onderzoekers in een nieuwe studie.

Europeanen

Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de wetenschappers vier boomsoorten in het gebied. De meeste bomen bleken ongeveer 165 jaar oud te zijn. Deze zijn allemaal ontstaan rond 1850. Jongere bomen zijn er nauwelijks, omdat ze van hun oudere soortgenoten niet de kans krijgen te groeien.

Niet geheel toevallig, laten de onderzoekers weten, veranderde er een hoop voor de bewoners van het gebied in het midden van de negentiende eeuw. Europeanen koloniseerden langzaam het Kongobekken en lieten de bewoners uitwijken naar de rand van het bos en dichter bij de rivieren. Ook stierven er een aantal mensen aan de ziektes die de Europeanen met zich meebrachten.

De mensen die af en toe de bomen kapten en zo open ruimtes creëerden voor jonge bomen, verdwenen uit het bos. Daarmee kregen de jonkies geen kans om te overleven, omdat oudere bomen al hun licht kaapten. En dit zou funest zijn voor de soorten.

Gecontroleerd kappen

Het advies van de onderzoekers is dan ook om gecontroleerd de oudere bomen te kappen in het Kongobekken. Natuurlijk geen vrijbrief om het hele bos dan meteen om te hakken, want dat zorgt weer voor de verdwijning van bepaalde diersoorten.

Bronnen: eLife, Science Daily










Meer Nieuws