Boom onthult nieuw supersoon vliegtuig

Naomi Vreeburg

19-11-2016 10:27:31

supersoon

Onlangs is het prototype van een nieuw supersoon vliegtuig gepresenteerd: de XB-1 Supersonic Demonstrator.

Baby Boom is zijn koosnaampje, maar voluit heet hij de XB-1 Supersonic Demonstrator. We hebben het over een prototype van een vliegtuig dat nieuwe technologieën voor supersoon vliegen gaat testen. Het is de kleine voorloper van het supersone passagierstoestel dat ontwikkelaar Boom Technology over ongeveer vijf à tien jaar in de lucht wil zien vliegen.

Mach 2.2

Het betreft een 1 op 3 schaalmodel van het supersone passagiersvliegtuig dat Boom wil ontwikkelen. Baby Boom kan twee personen vervoeren, heeft een spanwijdte van iets meer dan 5 meter, een bereik van 1852 kilometer en een startgewicht van 6100 kilogram. Het uiteindelijke toestel moet een spanwijdte van 18 meter krijgen, 61 passagiers vervoeren en een snelheid van 2335 kilometer per uur (Mach 2.2) halen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Baby Boom zal eind 2017 subsonische vluchten ondergaan in Denver en later supersonische testen nabij de Edwards Air Force Base in Californië.

Supersoon stil

Het laatste supersone vliegtuig waarin je je kon laten vervoeren, was uiteraard de Concorde. Dit toestel mocht alleen boven de oceaan vliegen, omdat het doorbreken van de geluidsbarrière voor een behoorlijk harde knal zorgde. Met behulp van verbeteringen in het materiaal en efficiëntere straalmotoren – Baby Boom gebruikt drie GE Electric J85-21-motoren – moet deze knal in de toekomstige supersone vliegtuigen worden gedempt.

Hoe Boom Technology precies voor een minder harde sonic boom gaat zorgen, is niet bekend. Maar door voormalig medewerkers van SpaceX, Boeing, NASA en Lockheed Martin in dienst te nemen, zet Boom Technology in ieder geval een goede stap in de richting. Een aantal van deze bedrijven werkt namelijk aan technieken voor stille supersone toestellen.

Bronnen: Extreme Tech, Flight GlobalPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar