Hebben bosbranden invloed op het klimaat?

KIJK-redactie

2018-04-23 10:59:44

bosbranden klimaat

Wanneer een bos in lichterlaaie staat, komt er een hoop warmte en koolstofdioxide vrij. Heeft dit invloed op het klimaat?

Ja. Aan de ene kant veroorzaakt de opwarming van het klimaat extra natuurbranden. De temperatuurstijging leidt tot meer droogte, waardoor het vuur makkelijker om zich heen grijpt. Daarnaast komen bij hogere temperaturen meer onweersbuien voor, en bliksem is een belangrijke oorzaak van bosbranden. Dit heeft vooral in de noordelijke naaldbossen tot een toename van het aantal branden geleid.

Daarnaast veroorzaken natuurbranden extra opwarming. Bosbranden brengen broeikasgassen zoals CO2 in de lucht. In een jaar met veel branden kan de bijdrage aan de totale CO2-uitstoot oplopen tot wel 10 procent.

Minder natuurbranden

Hoelang dit effect aanhoudt, hangt af van het type bos en de omstandigheden; bijvoorbeeld of op die plek weer bomen gaan groeien die koolstofdioxide kunnen opnemen. Weliswaar komt er bij brand ook veel rook vrij, met stofdeeltjes die het zonlicht reflecteren en daarmee de opwarming van de aarde temperen, maar dat is slechts een kortstondig en plaatselijk effect.

Verrassend genoeg is het aantal natuurbranden wereldwijd de afgelopen twintig jaar met ongeveer 25 procent afgenomen. Dat komt vooral door een verandering in landgebruik. Zo is in veel tropische gebieden bos gekapt om plaats te maken voor landbouw. En waar geen bos meer is, kan het ook niet branden…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2017.

Tekst: Marlies ter Voorde

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde