Bouwt China een onderwater-oorlogsschip?

Laurien Onderwater

06-06-2017 11:13:01

Er doen geruchten de ronde dat China aan een gigantisch arsenaalschip werkt.

In de jaren negentig kwamen de Verenigde Staten met een concept voor een ongewoon vaartuig: een arsenaalschip. Een dergelijk schip zou de Marine in staat stellen om de bewapening in rap tempo te verhogen zonder te hoeven investeren in een groot aantal dure vliegdekschepen, kruisers en torpedojagers. Een oorlogsschip zou honderden raketten aan boord hebben die hij rechtstreeks op zijn doel afvuurt.

Helaas werd het niks met dat concept, want de Amerikaanse Marine had geen serieuze concurrenten op zee en de oorlogsschepen zouden geen toegevoegde waarde hebben in hun gevecht met Irak en Afghanistan. Maar daarmee is de kous niet af, want China blijkt nu aan twee concepten van arsenaalschepen te werken, zo melden Chinese media.

Twee ontwerpen

Volgens Popular Science werkt China aan twee ontwerpen voor het oorlogsschip: een conventioneel design met een groot deel van zijn romp ondergedompeld en een duikbootversie (dus: volledig onder water) met twee commandotorens.

Door het grootste deel van het schip onder te dompelen bij de onderwaterversie, is het schip goed beschermd tegen raketdreigingen van de vijand. Ook is de duikboot dan slecht op de radar van vijanden te zien.

Zou het?

Zuid-Korea heeft momenteel de grootste varende raketwerpers op zijn naam staan met de 3 Sejong the Great-vaartuigen. Deze schepen kunnen zo’n 11.000 ton aan gewicht verplaatsen en hebben 128 raketsilo’s aan boord. De Chinese oorlogsschepen zouden elk rond de 20.000 ton wegen en ruimte hebben voor meer dan 300 raketsilo’s.

Een van de drie Sejong the Great-schepen. © Republic of Korea Armed Forces.

Volgens geruchten op Chinese websites werkt het bedrijf Bohai Shipbuilding Heavy Industrial Corporation aan een full-scale proof-of-concept van het schip en zou deze af moeten zijn in 2020.

Bronnen: Popular Science, Popular Mechanics

Beeld: baoxiuyuan

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis