‘Brandhoutcrisis dreigt voor zuidelijk Afrika’

kijkmagazine

20 January 2013 13:00

Houtvuur

Volgens wetenschappers duurt het niet lang meer voordat in plattelandsgebieden in zuidelijk Afrika het brandhout opraakt.

Koken en je huis verwarmen gebeurt op het platteland ten zuiden van de Sahara nog steeds voornamelijk door hout en houtskool te verbranden. Zelfs in gebieden waar elektriciteit voor handen is, wordt er nog veel op die manier gestookt en gekookt, omdat de stroom en fornuizen voor de plaatselijke bevolking erg duur blijken. Kan dat zo door blijven gaan? Nee, zeggen Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse onderzoekers.

Over dertien jaar op

Tot die conclusie kwamen de wetenschappers door vanuit een vliegtuig LIDAR-beelden te maken van zowel bewoonde gebieden in Zuid-Afrika, als van natuurreservaten zoals het beroemde Krugerpark. Zo konden ze in kaart brengen hoe het stond met de hoeveelheid hout in de buurt van dorpen, in vergelijking met parken waar geen mensen wonen.

De zo verzamelde gegevens combineerden ze vervolgens met sociaal-economische data, de snelheid waarmee bomen en struiken groeien, en het tempo waarmee hout wordt verstookt. Stop je al die gegevens in een model, dan blijkt daaruit dat het hout op loopafstand van huizen over dertien jaar op zal zijn.

Zilveren randje

Wat moet er dan gebeuren om ervoor te zorgen dat er straks niemand in de kou zit en zijn eten niet meer kan koken? Dan moet acht jaar lang elk jaar 15 procent van de huishoudens overstappen van hout en houtskool naar andere bronnen van energie, zo becijferen de onderzoekers. Daar moet dan wel binnen een paar jaar mee worden begonnen, voegen ze daaraan toe – anders gaat het hout alsnog op.

Gelukkig zien de wetenschappers nog een klein zilveren randje aan deze donkere wolk. Hun artikel in Environmental Research Letters besluiten ze namelijk met de opmerking: “De huidige situatie kan plattelandsgemeenschappen in ontwikkelingslanden de kans bieden om het verbranden van fossiele brandstoffen over te slaan, en gelijk te beginnen met hernieuwbare energiebronnen.” Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren? We gaan het zien.

Bron: Environmental Research Letters










Meer Nieuws