Kunnen hersenen ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ zijn?

KIJK-redactie

07 March 2019 10:59

brein breinverschillen

Mannen en vrouwen lijken wel compleet andere wezens. Logisch, want in de bovenkamers draaien de radertjes nou eenmaal verschillend. Hoewel… wie diep in het brein kijkt, vindt meer gelijkenissen dan verschillen.

‘‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus.” Die uitspraak is inmiddels zo ingeburgerd dat je bijna zou vergeten dat hij van oorsprong een boektitel uit de jaren negentig is. In deze bestseller betoogde de Amerikaanse relatietherapeut John Gray dat mannen en vrouwen zo verschillend zijn dat het wel lijkt of ze van andere planeten komen.

Ze communiceren anders, hebben verschillende emotionele behoeftes en reageren verschillend op stress. Een gestreste man trekt zich liever terug in zijn mancave, terwijl een vrouw over het probleem wil praten. Niets aan te doen, want al die verschillen zitten nou eenmaal in ons brein ingebakken.

Er is alleen één probleempje: Gray baseerde zich bij zijn theorie niet op wetenschappelijk onderzoek. Want dat laat een veel genuanceerder beeld zien: er zit meer overlap dan verschil tussen de breinen van mannen en vrouwen.

Dit is het begin van het artikel ‘Twee geslachten, een gedachte’ te vinden in KIJK 4/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 maart tot en met 17 april.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: iStock/Getty Images

Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!


Meer Artikelen