Britse jonge mannen zoenen vrienden op de mond

kijkmagazine

05 November 2010 16:00

Maar liefst 89 procent van blanke, heteroseksuele, mannelijke Britse studenten zegt weleens andere mannen op hun mond te zoenen als teken van vriendschap.

Bovendien zegt 37 procent van de ondervraagde mannen weleens langdurig te zoenen met een andere man. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bath.

Volgens Eric Anderson, die het onderzoek leidde, laat het resultaat zien dat homofobie op de universiteiten in zijn land zo goed als uitgestorven is. Daardoor vertonen mannen nu gedrag dat eerder als een taboe werd gezien.

Adi Adams, ook betrokken bij het onderzoek, voegt daaraan toe dat mannen op dit vlak “de vrouwen naderen, die elkaar regelmatig kussen om hun affectie te laten blijken”. Al kun je je afvragen of de keurige zoenen op/naast de wang die in elk geval bij Nederlandse vrouwen de norm zijn, te vergelijken zijn met het ‘op de mond zoenen’ waar dit onderzoek over ging; laat staan met wat Anderson en consorten betitelen als sustained kissing.

Verder zijn we benieuwd wat er uit een vergelijkbaar onderzoek, gedaan in Nederland, zou volgen. Zijn elkaar zoenende, heteroseksuele mannen een Brits fenomeen, of wordt het ook hier steeds normaler? Voel je vrij je observaties of ervaringen op dit gebied hieronder te posten…

Bronnen: Unbound Medline, University of Bath

Beeld: Massimo Percosi/EPA/ANP


Meer Nieuws