Britse UAV klaar voor eerste vlucht

André Kesseler

2013-01-15 10:15:08

Bij onbemande vliegtuigen denk je aan de Amerikanen. Maar de nieuwste UAV komt uit Groot-Brittannië.

Hij heet Taranis, naar de Keltische god van de donder, en hij werd in 2010 voor het eerst aan het grote publiek getoond. Sindsdien zijn er allerlei tests uitgevoerd om onder meer de motoren en de stealth-eigenschappen van het toestel te checken. En nu is het prototype van het onbemande toestel, een Unmanned Combat Air System of UCAS, klaar voor de eerste proefvlucht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De supersonische Taranis gaat zich, in tegenstelling tot de Amerikaanse Reapers en Predators, autonoom door het luchtruim bewegen. De onbemande en stealthy lange afstandsbommenwerper ontwijkt dreigingen, kan zich verdedigen en zoekt zijn doelen helemaal zelfstandig op. Het gaat daarbij volgens vliegtuigbouwer BAE Systems om doelen die zich overal ter wereld kunnen bevinden. De Taranis neemt alleen contact met ‘het thuisfront’ op om een aanval te verifiëren en te autoriseren.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat de Britse defensie “een mix van bemande en onbemande toestellen gebruiken die zich samen naar de frontlinies zullen begeven”. En de 125 miljoen pond (142 miljoen euro) kostende Taranis is de eerste stap in die richting.

(Klik voor een grotere versie.)

Bronnen: BAE SystemsWired

Beeld: BAE SystemsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys