‘Bush’ misdaden zijn omvangrijker dan die van Bin Laden’

kijkmagazine

10 May 2011 09:00

Wetenschapper en politiek activist Noam Chomsky heeft op niet mis te verstane wijze gezegd wat hij vindt van Operatie Geronimo.

In KIJK 6/2011 interviewen we Noam Chomsky over taalkunde. Maar de 82-jarige Amerikaan is minstens zo bekend als politiek schrijver/activist. In die hoedanigheid heeft hij op internet zijn ongezouten mening gegeven over het opsporen en doden van Osama Bin Laden – en daarmee strijkt hij, zoals de wereld inmiddels van hem gewend is, tegen de nodige haren in.

“Het wordt steeds duidelijker dat de operatie een geplande moord was, die op meerdere manieren elementaire normen van het internationale recht schond”, begint Chomsky zijn opiniestuk. “Er lijkt geen poging te zijn gedaan om het ongewapende slachtoffer te arresteren, terwijl dat toch zou moeten hebben gekund met tachtig commando’s die zo goed als geen tegenstand ondervonden.”

Chomsky hamert er ook op dat Bin Laden nog steeds als verdachte had moeten worden behandeld, en dus had moeten worden berecht. “Er wordt veel gesproken over zijn ‘bekentenis’, maar dat is net zoiets als wanneer ik zou bekennen de Boston Marathon te hebben gewonnen. Hij schepte op over iets wat hij zag als een grote prestatie.”

Verder stelt de taalkundige en activist: “We zouden onszelf kunnen afvragen hoe wij zouden reageren als Iraakse commando’s zouden landen bij het huis van George W. Bush, hem zouden vermoorden en zijn lichaam in de Atlantische Ocean zouden gooien.” Niet zo’n vreemd scenario, volgens Chomsky, want “de misdaden van Bush zijn veel en veel omvangrijker dan die van Bin Laden, en hij is geen ‘verdachte’ maar een duidelijke ‘beslisser’, die opdracht gaf [tot een aanvalsoorlog], iets waarvoor Nazi-oorlogsmisdadigers werden opgehangen.”

Wat de naam Operatie Geronimo betreft, daarover zegt Chomsky dat hij Bin Laden in feite ophemelt, door de Al-Qaedaleider te associëren met “moedig verzet tegen genocidale indringers”. (Geronimo was een Apacheleider die zich in de tweede helft van de negentiende eeuw verzette tegen de Mexicanen en de Amerikanen.) “[De naam] is vergelijkbaar met onze neiging om onze moordwapens te vernoemen naar slachtoffers van onze misdaden: Apache, Tomahawk… Dat is net zoiets als wanneer de Luftwaffe zijn gevechtsvliegtuigen ‘Jood’ of ‘Zigeuner’ zou noemen.”

Lees Chomsky’s volledige tekst op de site Guernica. Op KIJK.nl staat een voorproefje van ons interview met hem; het complete interview is zoals gezegd te vinden in KIJK 6/2011.

Bronnen: Guernica

Beeld: Duncan Rawlinson/CC BY-SA 2.0


Meer Nieuws