China presenteert langste elektrische bus

Laurien Onderwater

08-04-2019 12:59:37

BYD Auto Elektrische bus

Chinees autofabrikant BYD Auto heeft onlangs zijn nieuwste aanwinst gepresenteerd: een 27 meter lange elektrische bus die 250 passagiers kan vervoeren.

BYD Auto is geen vreemde voor ons land. Het bedrijf leverde in 2013 maar liefst 35 elektrische bussen aan Schiphol Airport die sindsdien reizigers van de terminal naar het vliegtuig – en andersom – brengen. Verder lanceerde BYD begin dit jaar een vloot enorme elektrische dubbeldekkers. En afgelopen week onthulde het zijn nieuwste speeltje: de K12A, ’s werelds langste elektrische bus (naar eigen zeggen).

Lees ook:

Harmonicabus

De K12A is een 27 meter lange dubbelgelede bus; het voertuig bestaat uit drie delen en heeft daarom twee vouwbalgen. Hierdoor kan het enorme voertuig plek bieden aan maar liefst 250 passagiers. De bus heeft een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur en kan tot 300 kilometer rijden op een volle accu.

Het interieur van de bus. © BYD Auto

Volgens het bedrijf zelf is dit de langste elektrische bus ter wereld. © BYD Auto

De K12A is de eerste bus die is uitgerust met een zogeheten 4WD-opstelling, wat betekent dat het voertuig kan schakelen van tweewiel- naar vierwielaandrijving en terug. Dit om aan de eisen van verschillende terreinen te voldoen. Bovendien wordt hiermee ook het totale energieverbruik van het voertuig verlaagd.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat de bus emissievrij is. Zelf meent BYD Auto dat elke bus jaarlijks circa 80 ton CO2-uitstoot per jaar bespaart, en dat de K12A gedurende zijn hele levenscyclus 360.000 liter brandstof uitspaart.

De bus is op weg naar Colombia, waar het deel zal uitmaken van TransMilenio: het openbaar vervoersysteem van het land. Maar in principe is de K12A voor elk soort stads- en streekvervoer geschikt.

Bronnen: BYD Auto, New Atlas

Beeld: BYD Auto

Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws