Cactussen als ideale waterfilters

KIJK-redactie

30 April 2010 10:00

Veel mensen in ontwikkelingslanden hebben een gebrek aan schoon drinkwater. En dat terwijl de oplossing voor dit probleem bij wijze van spreken in de achtertuin staat, in de vorm van een cactus.

Veel waterzuiveringsmethodes zijn ingewikkeld, duur of onhandig en daarom laten mensen in ontwikkelingslanden ze vroeg of laat links liggen. Dat was de reden voor Norma Alcantar van de Universiteit van Florida om op zoek te gaan naar simpelere alternatieven.

En die vond ze in de Opuntia ficus-indica, een erg veel voorkomende cactus. De plantaardige gom in deze planten, die normaal gesproken water in de plant vasthoudt, blijkt ook uitermate geschikt om water mee te zuiveren.

De gom werd tijdens een proef gemengd met vervuild water. Het vuil in het water klonterde vervolgens samen en zonk naar de bodem van de watermonsters. Van de bacteriën die waren toegevoegd, bleek 98 procent te zijn vernietigd door de cactusextracten.

Dat maakt het in potentie een ideaal middel voor waterzuivering. Iedereen kan immers een stuk van een cactus koken, er de gom uitvissen en in een emmer met vervuild water stoppen. “De betaalbaarheid, het algemeen voorkomen van de plant, en de culturele acceptatie in veel regio’s maakt dit een bijzonder geschikt materiaal om water mee te zuiveren”, aldus de onderzoekers. Die nog wel verdere tests gaan doen met de cactussen.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Jose Fernando Carli


Meer Nieuws