Cafeïne in drankjes te meten met nieuwe vinding

KIJK-redactie

12-08-2013 16:00:44

Weten hoeveel cafeïne er in je bakkie pleur zit? Met een nieuwe uitvinding kun je zien hoe hoog het gehalte is.

Onderzoekers uit Singapore en Korea hebben een detector ontworpen die aangeeft hoe groot de hoeveelheid cafeïne in een vloeistof is. Tot nu toe was er geen nauwkeurig en gebruikersvriendelijk systeem. De wetenschappers, die menen dat mensen zich zorgen maken over de hoeveelheid cafeïne die ze per dag binnenkrijgen, maakten daarom een soort stoplicht voor een laag, gemiddeld en hoog gehalte.

Caffeïneallergie

Caffeine traffic light groene laser

De detector is een lab-on-a-disc waar je je koffie of energiedrankje op kunt gieten. In de schijf zit een molecuul dat aan cafeïne bindt. Afhankelijk van hoeveel cafeïne er is om aan te binden, krijgt de vloeistof een bepaalde fluorescente kleur.

Die kleur kun je zichtbaar maken met een groene laser, die de concentratie cafeïne vertaalt naar groen, geel of rood. In de afbeelding hiernaast kleurt de laserbundel rood in normale koffie (links) en groen in decafé (rechts).

Het klinkt als een leuke gadget, zo’n cafeïnedetector. De onderzoekers hebben hem echter niet alleen bedacht voor nieuwsgierigen die het licht op rood willen zien springen door hun cola. Er zijn namelijk mensen met cafeïneallergie, en er zijn ook gevallen bekend van drinkwater vervuild met cafeïne.

Bronnen: Scientific Reports, Ulsan National Institute of Science and Technology via EurekAlert!

Beeld: Yoon-Kyoung ChoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar