‘Camouflagebedrijf maakt onzichtbaarheidsschild’

Karlijn Klei

20 October 2019 11:30

Quantum Stealth

De magische flair van Harry Potters invisibility cloak heeft de Quantum Stealth (nog) niet. Maar een knap, verwarrend staaltje technologie is het zeker wel.

Als er iets onze fantasie prikkelt, is het wel het vermogen onzichtbaar te worden. En hoewel je misschien zou denken dat dat meteen ook een van de dingen is die nooit het fantasierijk zal verlaten, werken mensen wereldwijd aan technologieën om vormen van onzichtbaarheid realiteit te maken.

Zo ook het Canadese camouflagebedrijf Hyperstealth dat het ‘licht buigende materiaal’ Quantum Stealth ontwikkelde. Hoewel het effect ervan bij lange na niet zo is als in de Griekse mythen of superheldenverhalen is het aardig indrukwekkend.

Lees ook:

Licht

Hyperstealth begon in 2010 aan de ontwikkeling van de technologie en werkte hiervoor samen met verschillende militaire organisaties. Details over de werking van Quantum Stealth zijn dan ook beperkt, maar de kern ervan is duidelijk; een slimme breking van binnenkomend licht zorgt ervoor dat voorwerpen achter het materiaal min of meer onzichtbaar worden.

De achterliggende natuurkunde heeft te maken met de wet van Snellius. Deze natuurwet beschrijft hoe lichtstralen gebroken worden op de overgang van het ene medium naar het andere, zoals lucht naar glas, lucht naar water, enzovoort. Het effect is goed te zien als je een lepel in een glas water doet – de lepel lijkt ietwat verbogen.

Verstoring

Met die wet bij de hand is het (in theorie) mogelijk om iets te maken met een dode hoek; de onzichtbaarheid. Helemaal onzichtbaar is het voorwerp achter een Quantum Stealth-schild overigens niet. Zo verstoort het de achtergrond en kan de persoon aan de andere kant dan zien dat er iets is – hoewel onduidelijk is wat dat ‘iets’ dan precies is.

Geen magische onzichtbaarheidsmantel dus, maar een knap en bijzonder staaltje optische illusie zeker wel. Bekijk hieronder een kort fragment van het promotiefilmpje. De volledige versie is beschikbaar op de website van Hyperstealth.

Bronnen: Hyperstealth Biotechnology Corp.IFLScience

Beeld: Hyperstealth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Filmpjes