Check het ruimteweer met de nieuwe NASA-app

kijkmagazine

19 March 2011 13:00

NASA’s Goddard Space Flight Center heeft een nieuwe applicatie ontwikkeld voor de iPhone: de Space Weather App.

Met deze app zijn live beelden, data, modelsimulaties en voorspellingen van het ruimteweer te bekijken.

De app maakt data over het weer in de ruimte bijna direct beschikbaar voor de gebruikers. “We wilden deze informatie mobieler maken”, vertelt Michael Hesse, hoofd van het Space Weather Laboratory van Goddard. Op die manier kunnen onderzoekers, maar ook het geïnteresseerde publiek, altijd en overal bij deze gegevens.

Op dit moment zijn tweehonderd observaties en modellen beschikbaar voor de applicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overzicht van zonnewinden die de aarde bereiken (en het noorderlicht veroorzaken) of een voorspelling van zonnevlammen.

Deze informatie zal de komende tijd heel interessant worden. De zon zat de afgelopen jaren namelijk in zijn minimum, met weinig zonneactiviteit. Maar op dit moment (later dit jaar verschijnt hierover een artikel in KIJK) lijkt de zon op te krabbelen richting zijn maximum, met een hoop activiteit in de vorm van zonnevlekken en uitbarstingen tot gevolg. En die zijn nu dus te volgen via de Space Weather App.

Vooralsnog is het recht om ruimteweerman te spelen voorbehouden aan eigenaars van een iPhone. Zij kunnen de applicatie gratis downloaden. De eerste dagen na de lancering maakten al veel mensen hier gebruik van: met 1500 downloads staat de app nu in de top twintig van meest populaire weerapplicaties. Aan het einde van de zomer worden er versies verwacht voor Android, de iPad, en andere tablets.

Voor wie hier niet op wil wachten: hier is informatie over het ruimteweer online te vinden.

Bronnen: NASA's Goddard Space Flight Center via PhysOrg.com

Beeld: NASA/SOHO


Meer Nieuws